2Doc:

Stad van twee lentes

BNNVARA

Wat doe je als je thuisstad compleet is verwoest door oorlog? Hoe kan er langzaam weer leven komen in de kapot geschoten straten en huizen?

Nu de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren duizenden gevluchte inwoners terug naar de voormalige hoofdstad van het kalifaat. Zij willen hun leven opbouwen en de stad weer tot een thuis maken. De regisseurs volgen de elfjarige Ala’ en haar familie. Ala’ droomt van een fleurige voortuin en een onbezorgd leven. In de film zien we de obstakels die zij en haar familie tegenkomen tijdens de wederopbouw van Mosul. Parallel aan het verhaal van Ala’ zien we hoe Lise Grande, hoofd Humanitaire Missies van de VN en de Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans keihard werken aan een veilige terugkeer voor gevluchte burgers als Ala'.

In ‘Stad van twee lentes’ tonen regisseurs Frederick Mansell en Laurens Samsom twee krachtige vrouwen en een Nederlandse ambassadeur, die er alles aan doen om de Iraakse stad Mosul weer leefbaar te maken. De documentaire geeft zowel een unieke inkijk in het werk van de internationale gemeenschap - van correcte diplomatie tot achterkamertjes politiek - als een intiem beeld van de individuele veerkracht om het leven op te bouwen na een allesverwoestende oorlog.

Regie: Frederick Mansell en Laurens Samson

Ervaar zelf Mosul

De twee filmmakers reden dezelfde route door Mosul op 25 april 2017 en opnieuw op 7 mei 2018. Tijdens de eerste rit waren de gevechten met IS nog gaande, terwijl de tweede video tien maanden na de bevrijding op 10 juli 2017 gemaakt.

Verschuif zelf het split screen en bekijk hoe groot de verwoesting in Mosul was, en nog steeds is.

Interactive ‘I am Mosul’

In het interactieve project 'I Am Mosul' krijg je dezelfde dilemma’s voorgelegd als de inwoners van Mosul, maar dan in je eigen Nederlandse woonplaats. Wat doe jij als een groep fanatici de macht grijpt in Nederland?

In de media

'Stad van twee lentes brengt een groot en complex conflict terug tot menselijke proporties'

'Een klas vol giebelende grietjes in Mosul: zo normaal dat het vreemd is'

Meer films over vluchtelingen