2Doc:

King Bibi Netanyahu

VPRO

Binnen vijf maanden ging Israël twee keer naar de stembus: blijft Netanyahu Israëls langstzittende minister-president? ‘King Bibi Netanyahu’ laat aan de hand van media-optredens zien hoe de politicus zich de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.

Netanyahu heeft altijd een haat-liefdeverhouding met de media gehad. Zowel zijn privéleven als zijn politieke carrière is publiekelijk vastgelegd. Hij verschijnt niet alleen in de media als het aankomt op zijn expertise op het gebied van terrorisme, maar ook als hij zich moet verantwoorden voor een buitenechtelijke affaire. Netanyahu is zijn tijd vooruit als hij eind jaren ’90 een eigen site gebruikt om persoonlijker contact te hebben met zijn kiezers.

‘King Bibi Netanyahu’ geeft met rijk archiefmateriaal een gelaagd beeld van de politicus. Door de één wordt hij gezien als redder van Israël en door de ander als cynische, agressieve politicus die er vooral op uit is zijn macht te behouden.

Regie: Dan Shadur. King Bibi Netanyahu is een internationale coproductie met o.a. VPRO

Lees meer over de Israëlische verkiezingen

De verkiezingsuitslag bepaalt het lot van Netanyahu: premierschap of vervolging

De Israëlische premier Netanyahu doet werkelijk alles om opnieuw gekozen te worden, want als zijn rivalen er dinsdag in slagen hem eindelijk te onttronen wacht hem de rechtbank – en dan mogelijk de gevangenis.

Netanyahu of geen Netanyahu, dat is (weer) de vraag

Na de verkiezingen in april lukte het de zittende premier Benjamin Netanyahu niet een coalitie te vormen. Nu moet hij zelfs meer zetels zien te halen dan de vorige keer om zijn positie te behouden. Gaat hem dat lukken? Vijf dingen om op deze verkiezingsdag in de gaten te houden. Lees hier het artikel in NRC. 

Geen duidelijke winnaar bij verkiezingen in Israël

De parlementsverkiezingen in Israël hebben dinsdag geen duidelijke winnaar opgeleverd. De centrumpartij Blauw en Wit van generaal b.d. Benny Gantz lijkt een nipte zege te behalen op de rechtse Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu – althans volgens twee van de drie exitpolls na sluiting van de stemlokalen. In de derde halen beide partijen evenveel zetels.

Mei 2019: Zeven weken na verkiezingen dreigt Netanyahu met nieuwe verkiezingen

Zeven weken nadat Benjamin Netanyahu de verkiezingen heeft gewonnen, is het het hem niet gelukt om alle partijen over de streep te trekken die hij nodig heeft om een nieuwe coalitie te vormen. De premier dreigt nu nieuwe verkiezingen uit te schrijven, wat zou betekenen dat Israël in september weer naar de stembus kan. 

In de vierdelige documentaireserie Inside The Mossad interviewt regisseur Duki Dror tientallen voormalige agenten van de Mossad, de Israëlische veiligheidsdienst. De kopstukken vertellen in de serie openhartig over hun vak.