Michael Apted maakte om de zeven jaar momentopnames van een groep Britse kinderen met verschillende achtergrond. Inmiddels zijn ze 63. Hoe staan ze in het leven nu ze de zestig zijn gepasseerd?

De Britse documentairemaker Michael Apted volgde in 1964 een groep kinderen van zeven jaar met zeer verschillende sociale achtergronden en vroeg ze naar hun ideeën over het leven en de toekomst. Die eerste Up-film stelde de vraag of het toekomstperspectief van de kinderen bepaald wordt door de klasse waarin ze werden geboren.

De daarop volgende films, waarin Apted elke zeven jaar naar de deelnemers terugkeerde, vormen een langlopende documentairereeks die een prachtig beeld geeft van opgroeien en ouder worden. Maar ook van de maatschappelijke ontwikkelingen, van familie, politiek, godsdienst en geestelijke gezondheid in Engeland sinds 1964.

De kinderen van toen zijn nu 63 jaar oud. Hoe is het leven voor hen geweest sinds de laatste opnames zeven jaar geleden? Hoe kijken ze nu naar zichzelf, hun leven en de wereld? Je ziet het in drie delen die elk een uur duren.

Regie: Michael Apted

De afleveringen

1. Tony en Nick

East Ender Tony droomde er als jongetje van om jockey te worden. Uiteindelijk verdiende hij de kost als taxichauffeur en probeerde hij in Spanje projectontwikkelaar te worden, maar de economische crisis maakte aan zijn dromen van een nieuw leven in de zon een einde. Hoe is het nu met Tony? Hoe zijn de laatste zeven jaar voor hem geweest? 

Nick, de schuwe jongen uit Yorkshire, studeerde in Oxford voordat hij naar Amerika vertrok om zijn wetenschappelijke onderzoeksdromen te volgen. Hij vertelt over familie, gezondheid en het leven in het Amerika van Trump.

2. Bruce, Jackie en Lynn

Bruce zat op kostschool toen hij zeven was. Hij wilde een zendeling in Afrika worden, maar koos voor een loopbaan in het Verenigd Koninkrijk. Nu hij bijna met pensioen gaat, denkt Bruce na over zijn werk en zijn leven.

Jackie werd op haar 56ste geconfronteerd met bezuinigingen op haar arbeidsongeschiktheidsuitkering en met het overlijden van haar ex-man. Hoe is het nu met haar? 

Lynn wilde op zevenjarige leeftijd samen met Jackie in Woolworths werken, maar ze werd kinderbibliothecaresse. Later kreeg ze een levensbedreigende hersenaandoening en raakte ze de baan kwijt die ze dertig jaar lang had gehad.

3. Paul, Symon en Neil

Paul en Symon groeiden op in hetzelfde kindertehuis in Engeland. In Australië, waar Paul als tiener naartoe emigreerde, vindt een emotionele reünie plaats.

Neil uit Liverpool wilde als zevenjarig jongetje astronaut worden. Als achtentwintigjarige was hij dakloos en worstelde hij met geestelijke gezondheidsproblemen. In 42 Up was hij liberaal-democratisch raadslid in Hackney. Hoe gaat het nu met Neil?

Meer docu's over ouder worden