2Doc:

The Oslo Diaries

VPRO

In 1992 bevond de relatie tussen Israël en Palestina zich op een dieptepunt. Elke communicatie met de PLO (Palestijnse bevrijdingsorganisatie) was verboden en strafbaar. In 'The Oslo Diaries' zien we hoe een kleine groep Israëliers en Palestijnen in het geheim toch gesprekken voerden.

'The Oslo Diaries' is een reconstructie van de onderhandelingen van het Oslo-akkoord aan de hand van aantekeningen, dagboeken en home video's van de onderhandelaars van destijds. We ontdekken hoe de geheime gesprekken verliepen aan de hand van exclusieve interviews met de onderhandelaars. Politieke intriges, onwaarschijnlijke vriendschappen en een overweldigend verlangen naar vrede vormden de kern van de onderhandelingen.

In exclusieve interviews met de onderhandelaars van toen, archiefbeelden, nagespeelde bijeenkomsten en voorgelezen dagboekfragmenten zien we dat de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars met gemengde gevoelens terugkijken op de onderhandelingsperiode. Ze zijn sceptisch over hun levenslange vijanden, maar herinneren zich ook de hoop die hen deed geloven dat ze op het punt van een doorbraak stonden.

Regie: Mor Loushy en Daniel Sivan

Kijk ook van Mor Loushy

Censored Voices

Een week na het einde van de Zesdaagse Oorlog (5-10 juni 1967), het begin van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, nam een groep kibboetsbewoners onder leiding van Amos Oz en editor Avraham Shapira openhartige gesprekken op met teruggekeerde soldaten. De onthullende opnames over hun ervaringen, die direct werden gecensureerd door het Israëlische leger, zijn voor het eerst te horen.

Regisseur aan de Keukentafel

Sarina Vitta praat met Loushy over de tragische paradox van een volk dat op zoek is naar vrijheid, maar zelf bezetter wordt.

Meer documentaires over Israël-Palestina