2Doc:

Inside Lehman Brothers

VPRO

Rommelige hypotheken die werden afgesloten door Lehman Brothers veroorzaakten tien jaar geleden een vastgoedcrisis in Amerika. Dit leidde tot een wereldwijde financiële crisis. Tien jaar later kijkt de Franse journaliste Jennifer Deschamps terug op het faillissement van Lehman Brothers.

Op 15 september 2008 wordt Lehman Brothers failliet verklaard. Met 631 billioen dollars aan schulden en  wereldwijd 25.000 werknemers in dienst, is het faillissement het begin van de ineenstorting van de wereldeconomie en de grootste economische crisis van het begin van de eenentwintigste eeuw.

Tien jaar later kijkt de Franse journaliste Jennifer Deschamps met haar landgenote Sylvain Pak, en de Indiaas-Amerikaanse journalist Vikas Bajaj, terug op het faillissement van Lehman Brothers.

Wat is er gebeurd en hoe heeft het zover heeft kunnen komen? De documentaire onthult hoe het topmanagement van Lehman niet aarzelde om te liegen tegen de cliënten en hen te bedriegen. Ondertussen zetten ze het personeel onder druk om de waarheid te verbergen. Matthew Lee, voormalige vice-president van Lehman Brothers, stelde enkele maanden voor de crisis vast dat er transacties plaats vonden die verdacht waren. Er werd niet naar hem geluisterd en hij werd uiteindelijk ontslagen.

Enkele vrouwen van BNC Hypotheek trokken aan de bel en werden niet gehoord en seksueel geïntimideerd om hen duidelijk te maken dat ze hun mond moesten houden. De verhalen van deze vrouwen in de film laten zien hoe de werkwijze van de bank grote persoonlijke gevolgen had voor degenen die probeerden te waarschuwen of die probeerden de oneigenlijke praktijken aan het licht te brengen.

Regie: Jennifer Deschamps

Kijk ook deze documentaires over het onstaan van de crisis

De achtste dag

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van FORTIS/ABNAMRO nemen Europese leiders van toen ons mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Waar staan we nu, tien jaar later? Kan de crisis opnieuw uitbreken?

Boom Bust Boom

Wat krijg je als je een hoogleraar risicomanagement een film laat maken samen met Monty Python-lid Terry Jones over financiële crises? De zeer leerzame, begrijpelijke en komische documentaire Boom Bust Boom (Theo Kocken, 2014). Hierin vertellen o.a. Nobelprijswinnende economen Robbert Shiller, Paul Krugman en Daniel Kahneman waarom economische crashes blijven gebeuren en welke rol het economieonderwijs kan spelen om deze in de toekomst te voorkomen. Zware kost? Niet als je het samenvoegt met de animaties, poppenspel en Monty Python-achtige humor.

De schuld van de bank

Door toedoen van de banken zit Nederland in de diepste crisis sinds de jaren dertig. Miljarden euro’s belastinggeld waren nodig om het financieel systeem op de been te houden en het einde van de reddingsoperaties is nog lang niet in zicht.

Bankgeheimen van Joris Luyendijk

In 2012 en 2013 schreef Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een 'banking blog' waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde. VPRO Tegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden. Zal een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen?