2Doc:

School Life

VPRO

Het excentrieke koppel John en Amanda Leyden geeft al 46 jaar les op Headfort School; een kostschool voor kinderen tussen de zeven en twaalf, gelegen op een pittoresk landgoed in Ierland. Het duo bereidt zich dit schooljaar langzaam voor op hun pensioen. Maar kunnen ze wel zonder hun leerlingen?

Het docentenechtpaar is van alle markten thuis en maakt lange dagen: John verzorgt de lessen wiskunde en Latijn, maar scout ook (niet altijd even) talentvolle leerlingen voor de schoolband. Amanda geeft Engelse literatuur en is tegelijkertijd regisseur van de jaarlijkse theatervoorstelling.

Daarnaast zijn docenten van de Headfort School plaatsvervangend ouder voor de kinderen. School Life geeft je ook een kijkje in slaapzalen van de Headfort School, waar heimwee niet zelden voorkomt. In tegenstelling tot hoe de kostschool vaak wordt afgeschilderd, schetst School Life juist een warm beeld van het leven op deze Ierse boarding school. Er worden vriendschappen gesloten voor het leven en er is oog voor ieder kind. School Life was dan ook publieksfavoriet op het toonaangevende Amerikaanse Sundance Festival.

   Regie: Neasa Ní Chianáin en David Rane