Movies that Matter

Recruiting for Jihad

BNNVARA

Filmmakers Ulrik Imtiaz Rolfsen en Adel Khan Farooq volgen de bekende Noorse moslimextremist Ubaydullah Hussain van zeer dichtbij, met toestemming van Hussain zelf.

Drie jaar lang volgen de filmmakers Ulrik Imtiaz Rolfsen en Adel Khan Farooq de bekende Noorse moslimextremist Ubaydullah Hussain van zeer dichtbij, met toestemming van Hussain zelf. Hussain is een charismatische en intelligente man, maar hij is ook een jihadironselaar die banden heeft met ISIS en hij is woordvoerder van 'The Prophet's Ummah', een jihadistenorganisatie in Noorwegen.

De makers wonen bijeenkomsten bij van de Moslim Broeders en vergezellen Hussain wanneer hij op straat jonge mensen enthousiast probeert te maken voor de jihad. Een achttienjarige Noorse jongen zien we na contact met Hussain vertrekken naar het vliegveld, op weg naar Syrië. Tijdens een inval van de politie in het huis van Rolfsen wordt het filmmateriaal in beslag genomen als bewijsmateriaal. De voorbereiding van de rechtszaak duurt maanden en de persvrijheid van de makers komt in het geding.

Regie: Adel Khan Farooq en Ulrik Imtiaz Rolfsen

Recensies

"Het leven van een Noorse jihadronselaar"

"'Recruiting for Jihad' reveals the tangled role of the media as the police and security forces fight terrorism."

Kijk ook..