2Doc:

Safari

VPRO

Regisseur Ulrich Seidl volgt Duitse en Oostenrijkse jachttoeristen die in Afrika op safari gaan om bedreigde dieren te schieten.

Sommigen zoeken naar trofeeën, anderen willen genieten van de jacht. Eva en haar man, hun 20-jarige zoon en dochter, en een ouder echtpaar betaalden grote sommen geld om in Afrika bedreigde, wilde dieren te schieten. De jagers vertellen over de enorme emotionele kick die het hen geeft om de trekker over te halen en een groot dier neer te leggen. Na elk dodelijk schot feliciteren ze elkaar met de jachtgroet en poseren voor een foto met het geschoten dier. Daarna slepen hun gidsen het dier weg en stropen lokale Afrikaanse werknemers de kostbare huid.

Hoe representatief is 'Safari' voor de jachtreisbranche?

Van clean shot naar je bord

De vermaarde documentairemaker Ulrich Seidl volgt in 'Safari' enkele Oostenrijkers op een jachtreis. Senioren, jongeren en een stel van middelbare leeftijd zwaaien met hun geweer, terwijl de eigenaren van een jachtfarm hun ongezouten mening geven over de jacht en de lokale bevolking. Hoe representatief is deze film voor de gemiddelde jachtreis? We spraken jachtreisorganisator Wim van Remortel van Best Hunting over zijn jachtreisbranche. 

Meer context bij de film

VPRO.nl: Jagen als fetisj

De documentaire Safari van Ulrich Seidl gaat over Europeanen die wilde dieren afschieten in Afrika. Wat zegt de film over de jacht en over menselijke natuur? Een gesprek met filosoof René ten Bos.

Filmrecensie Trouw

Na het omleggen van een zebra vallen Oostenrijkse vakantiegangers in Zuid-Afrika elkaar in de armen. Een man omhelst zijn vrouw. Hun dochter huilt van vreugde. De Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl neemt ze nauwkeurig op de korrel: hoe ze in keurig gestreken tropenoutfits door het natuurreservaat sluipen, hoe opgewonden ze de trekker overhalen en hoe triomfantelijk ze met het dode dier poseren voor de foto.

IFFR x De Balie: Gesprek over Ulrich Seidl’s “Safari”

Samen met auteur en ecologisch jager Pauline de Bok en taxidermist Mario Molina Espeleta van Taxidermy Amsterdam wordt in De Balie de ethiek en esthetiek van hun vak besproken en kijkt het publiek met hun kennersoog mee naar 'Safari'.