The Mass Extinction

Life and Death Row

VPRO

Acht terdoodveroordeelden in de Amerikaanse staat Arkansas wachten op de uitvoering van hun vonnis. Het voornemen is om de executie van alle acht mannen binnen tien dagen te voltrekken, terwijl de doodstraf al twaalf jaar niet werd uitgevoerd in de staat Arkansas. De reden voor deze historische daad is dat de houdbaarheidsdatum van hun voorraad midazolam, het middel voor de dodelijke injectie, afloopt. Sommige gevangenen, hun familie en advocaten gooien alles in de strijd om dit besluit aan te vechten, maar zijn ze op tijd?

Aflevering 1

Stacey Johnson gaat geëxecuteerd worden voor een misdaad die hij beweert niet gepleegd te hebben. Met slechts enkele weken te gaan, doen zijn vrouw Judy en stiefdochter Tasha alles wat ze kunnen om te voorkomen dat de executie doorgaat. Verder is er Susan, wier moeder werd vermoord tijdens een inbraak door Don Davis in 1990. Susan wacht al tientallen jaren op de executie van Davis en wil dat gerechtigheid eindelijk geschiedt, zodat zij en haar gezin vrede kunnen vinden.

Aflevering 2

De terdoodveroordeelde gevangene Stacey Johnson en zijn familie proberen zijn doodstraf uit te stellen op basis van een DNA-test, die hem zou kunnen vrijpleiten. Maar de dochter van het slachtoffer van de misdaad waarvoor Johnson veroordeeld is wil dat de executie doorgaat, zodat ze de dood van haar moeder eindelijk achter zich kan laten. Verder is er de advocaat van terdoodveroordeelde Ledell Lee, die beweert dat Lee geen eerlijk proces heeft gekregen.

Aflevering 3

Lynn Scott, de zus van de terdoodveroordeelde gevangene Jack Jones, wordt gevolgd. Jones heeft ernstige gezondheidsproblemen en vreest dat zijn medicatie de executie moeilijk en extreem pijnlijk zal maken. Maar de familie van zijn slachtoffer wacht al twintig jaar op gerechtigheid en wil dat de terechtstelling zo snel mogelijk doorgaat. Advocaat Jason Kearney vecht voor het leven van zijn terdoodveroordeelde cliënt Marcel Williams die, naar zijn idee, door procedurefouten is veroordeeld.

Aflevering 4

Lynn Scott, de zus van gevangene Jack Jones, en Lacey Philips, de dochter van zijn slachtoffer, worden gevolgd tijdens de derde dag van de terechtstellingen. Verder een gesprek met Jason Kearney, de vastberaden advocaat van de terdoodveroordeelde Marcel Williams. En de familie van een vermoorde tiener wordt gevolgd tijdens haar gevecht voor de doodstraf van de dader. Wie die dader is, dat is volgens de advocaat van de terdoodveroordeelde Jason McGehee niet helemaal duidelijk.

Aflevering 5

Kenneth Williams heeft maar liefst drie moorden op zijn geweten. Hij heeft zijn straf aanvaard en is klaar voor zijn executie. Zijn 21-jarige dochter Jasmine, die haar vader voor het laatst zag toen ze vier jaar oud was, wil afscheid van hem komen nemen, maar kan de vliegreis naar de gevangenis niet betalen.

Aflevering 6

Voormalige marinier en terdoodveroordeelde gevangene John Henry Ramirez heeft nog zeven dagen te leven. Wanneer hij zijn zoon ontmoet, die hij heeft verwekt toen hij op de vlucht was voor de politie, vindt hij zijn wil om te leven terug. De kans dat hij zijn executie nog kan uitstellen is echter klein. Ook de zonen van zijn slachtoffer, die hun vader verloren toen ze zo oud waren als de zoon van Ramirez nu, komen aan het woord.