Nu de zomer is begonnen, is ook het festivalseizoen weer van start gegaan. Voor bezoekers het ideale moment om nieuwe bands te ontdekken. En voor artiesten zelf kan het spelen op een festival dé kans zijn om door te breken bij het grote publiek. Wat maakt het succes van een artiest? Hoe breek je door? Wij selecteerden een aantal documentaires voor je om vast in de festivalstemming te komen!

De ballade van Lucky Fonz III

De eerste keer dat Otto Wichers optrad onder de naam Lucky Fonz III, was op camping De Stortemelk op Vlieland. Otto werkte er al jaren in de pleeploeg en bleef maar aandringen voor een optreden. Hoewel de campingbaas in eerste instantie niet zo enthousiast was over zijn stem, zag hij uiteindelijk  hoe hij als Lucky Fonz het publiek, en dan ‘met name dames van gevorderde leeftijd’, wist te charmeren. 

De ballade van Lucky Fonz laat zien hoe Otto Wichers zijn carrière heeft opgebouwd van docent Engels naar hedendaagse troubadour. Hij keert terug naar Vlieland, waar het voor hem allemaal begon. Het prachtig in beeld gebrachte eiland heeft voor veel inspiratie gezorgd bij de singer-songwriter; hij schreef er de helft van zijn oeuvre. Op Into the Great Wide Open komt de zanger helemaal tot zijn recht. Spelen zonder publiek vindt hij maar saai, en hij geniet zichtbaar van de aanwezigheid van een van zijn superfans. Waar Otto Wichers vroeger vooral veel spannende verhalen las, is hij met alter ego Lucky Fonz zelf een van die romantische personages geworden waar hij vroeger alleen van kon dromen.

Sorry

Colin Benders had nooit verwacht dat het liedje dat hij schreef om excuses aan te bieden aan zijn vriendin zo’n megasucces zou worden. Hoewel het instrumentale ‘Sorry’ van Kyteman hoge plaatsen veroverde in de hitlijsten, kan de componist het liedje zelf niet meer horen. In de podcast vertelt Benders over de verschillende versies van ‘Sorry’ die uiteindelijk leidden tot een legendarische live-uitvoering in de Alpha-tent op Lowlands in 2009.

De Formule

Hoe is de hit Watskeburt?! van De Jeugd van Tegenwoordig ontstaan? De lancering van het nummer bracht het balletje van de hiphopformatie aan het rollen en zorgde voor een optreden op festivalklassieker Lowlands. Komende zomer staat de groep voor maar liefst de zesde keer op het popfestival. Wat maakt De Jeugd van Tegenwoordig de ideale festivalband?

De Jeugd valt niet in een hokje te plaatsen. Ook zijn ze beroemd en berucht onder journalisten, die in De Formule vertellen over hun ervaring met het interviewen van de groep. Daarnaast komen niet alleen Faberyayo, Vjèze Fur en Willie Wartaal aan het woord, maar wordt ook de belangrijke rol uitgelicht die beatmaker en producer Bas Bron speelt in het succes van De Jeugd.

Goin’ Rectal

De controversiële naam van de glamrock-band Rectum Raiders doet bij veel boekingskantoren de wenkbrauwen fronsen. De band timmert al jaren aan de weg in hoop op de grote doorbraak, maar die is vooralsnog uitgebleven. Ook wordt het steeds moeilijker voor de jongens om het extravagante rock-‘n-roll-bestaan te combineren met het burgerlijke leven.

Documentairemaker Dennis Alink volgt de band tijdens een periode die hét jaar van de Rectum Raiders moet worden. Nog één keer zetten de bandleden alles op alles om hun droom waar te maken. Gaat het hun lukken om op Lowlands te spelen?

Wolflady

In Wolflady volgen we de excentrieke Sharon Kovacs tijdens de hobbelige weg naar het uitbrengen van haar album. Gelukkig heeft ze daar de perfecte partner in crime Oscar Holleman bij gevonden. De producer ontdekte al eerder bands als Within Temptation en Krezip, en was direct onder de indruk van de stem van de jonge zangeres. 

Gedurende het proces lijken de twee elkaar steeds meer te vinden. Ze zitten niet alleen op één lijn wat muziek betreft, maar delen ook dezelfde (inktzwarte) humor.  En die komt vaak goed van pas tijdens de moeilijke momenten die ze doormaken: Holleman kent zware periodes door zijn bipolaire stoornis en ook de gevoelige Sharon komt zichzelf tegen tijdens de opnameperiode. Ondertussen verkent de Wolflady de mogelijkheden voor een carrière in de Verenigde Staten. Maar we zien haar ook daar waar ze het liefst is: op het podium.