Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten

Hoop en Wanhoop in het Midden Oosten

NTR

Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hoopt de serie het Midden-Oosten dichterbij te brengen, simpele beelden te nuanceren en te verdiepen.

Indrukwekkende archiefbeelden en de gerenommeerde deskundigen Eugene Rogan, Chams Zaouqui en Robert Lacey vertellen over belangrijke sleutelmomenten. En lokale verhalen zorgen ervoor dat de grote historische én emotionele betekenis van die momenten inzichtelijk en invoelbaar worden. De geschiedenis zit immers in het DNA van de bevolking en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol.

Bekijk ook de webdoc bij de serie

Recensies

1. Europese grenzen (1916) - Uitzending 18 juli

Na de Eerste Wereldoorlog verdelen Engeland en Frankrijk het Midden-Oosten in invloedssferen. De droom van Arabieren om een groot eigen rijk te stichten valt daarmee in duigen. Voortaan moeten ze leven met kunstmatige grenzen en onder het bewind van koningshuizen die door Europa zijn neergezet. Maar het gevoel van eenheid is niet verdwenen of, zoals Ewon - de stoere kleindochter van een bedoeïenenleider - het verwoordt: '...uiteindelijk zijn we allemaal Arabieren'. Met bijzonder filmarchiefmateriaal, ooggetuigen, historicus Eugene Rogan en arabist Chams Eddine Zaougui.

2. Joodse grenzen (1948) - Uitzending 25 juli

In 1948 roept David Ben Goerion de onafhankelijke staat Israël uit. Al in 1919 hebben de Britten de Joden een 'nationaal huis' in Palestina beloofd. Als dit plan aan de vooravond van WOII in het water dreigt te vallen, nemen Joodse milities de wapens op. De hoop op een vreedzaam samenleven tussen Joden en Palestijnen is dan al zo goed als bekeken. En daarna verslechteren de verhoudingen alleen maar verder. De trauma's van de holocaust, de verdrijving van Palestijnse families (Al Nakba, de catastrofe, zoals 1948 wordt aangeduid in de Arabische wereld); telkens komt er een schepje bij de frustraties en de spiraal van geweld. Met bijzonder filmarchief, ooggetuigen en historicus Eugene Rogan.

3. Arabische grenzen (1956) - Uitzending 1 augustus

In 1956 haalt Egypte een grote morele overwinning op het koloniale Westen met de nationalisering van het Suezkanaal. Het is een jaartal en een gebeurtenis die het gevoel van eigenwaarde in Egypte en de rest van de regio een enorme 'boost' geeft. De architect van het nieuwe Arabische nationalisme en die oorvijg aan het Westen, de charismatische Egyptische leider Gamal Abdul Nasser, inspireert niet alleen zijn eigen volk, maar miljoenen mensen in het Midden-Oosten. Met bijzonder filmarchiefmateriaal, ooggetuigen en arabist Chams Eddine Zaougui.

4. Islamitische grenzen (1979) - Uitzending 8 augustus

1979 is een belangrijk jaar in het Midden-Oosten. In Iran komt na een revolutie ayatollah Khomeiny aan de macht. Minder bekend is dat in datzelfde jaar de Grote Moskee in Mekka wordt bezet door radicale moslims. De daders worden gepakt en ter dood veroordeeld. Maar beide gebeurtenissen markeren het begin van de opmars van de radicale islam. 'Een zwarte wolk kwam over ons land', beschrijft een bewoner van Saudi-Arabië de ontwikkelingen na 1979. Met bijzonder filmarchiefmateriaal, ooggetuigen, historicus Robert Lacey en arabist Chams Eddine Zaougui.

Meer documentaires over het Midden Oosten