Drie vrouwen

Drie vrouwen

NTR

Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders?

Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaans kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit? Regisseur Ida Does filmde erfgoeddeskundige Valika Smeulders, wintipriesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel. Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

Meer informatie

De slavernij behoort tot de zwarte geschiedenis van Nederland: zeshonderdduizend mannen, vrouwen en kinderen worden als handelswaar van Afrika naar de nieuwe wereld verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet. Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij met Keti Koti-ofwel 'ketenen gebroken'. Hoe begint dat geketende leven, en hoe komt het ten einde?

 

Meer films