Alles is koers

Alles is koers

MAX

In de zomer van 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France won. Een film met uniek materiaal uit het privéarchief van Jan Janssen.

Jan Janssen veroverde in 1968 de gele trui tijdens een tijdrit in de allerlaatste etappe. Deze dag tekende daarna het hele leven van Jan Janssen en zijn vrouw Cora. In deze film ziet u veel uniek materiaal uit het privéarchief van Janssen: Super8-kleurenfilms van Jan in de groene trui tijdens de tour, beelden van Jan die het Wereldkampioenschap van 1964 wint en dromerige beelden van Jan en zijn Cora op reis.

De documentaire van filmmaakster Ariane Greep laat de mens zien achter het wielerfenomeen Jan Janssen. De filmploeg trok naar Nootdorp, waar de wieg stond van Jan Janssen. Verder ziet u een ontroerde Janssen tijdens de mis op Eerste Paasdag. Op 78-jarige leeftijd wordt Jan Janssen nog overal gevraagd om te spreken over zijn wielercarrière en die beroemde dag in juli ‘68. Maar 4 jaar geleden krijgt zijn leven een wending. Er wordt lymfklierkanker bij Janssen geconstateerd. Na een aantal zware chemokuren kan hij weer wandelen en stapt hij weer op de fiets om beter te worden.

Inmiddels is Janssen helemaal genezen. De ziekte heeft hem meer inzicht gegeven in zijn leven. Was hij eerst de nietsontziende wielrenner, die door zijn onverzettelijke wilskracht aan de top kwam, nu beseft hij dat de gele trui van 1968 niet zijn grootste zegen is.

Regie: Ariane Greep

Lees en kijk verder op NPO Focus