2Doc: The Reagan Show

The Reagan Show

VPRO

Een portret van Ronald Reagan, president van de Verenigde Staten van 1981 tot 1989, dat de absurditeit en het charisma laat zien van een acteur die de belangrijkste rol van zijn leven speelt.

Een Republikeinse President, zeer bedreven met camera's, neemt plaats in The Oval Office. Ronald Reagan, filmster, kwam in 1981 het Witte Huis binnen en leidde Amerika ten tijde van grote spanningen met de Sovjet Unie onder leiding van Michail Gorbatsjov. Een oorlog dreigde voortdurend. Reagan werd de eerste president die voortdurend door videocamera's werd gevolgd en daar gretig gebruik van maakte. Hij kreeg dan ook vaak het verwijt dat zijn eigen public relations belangrijker waren dan daadwerkelijk regeren. De documentaire onderzoekt de tv-aanpak waarmee Reagan de politiek benaderde terwijl hij tegenover de grootste rivaal van de VS stond. De documentaire is geheel samengesteld uit archiefmateriaal uit de pre-reality tv-periode van de jaren tachtig en geeft een beeld van hoe Ronald Reagan het imago van de 'President of the United States' voorgoed veranderde.

Regie: Pacho Velez en Sierra Pettengill

Kijk ook.. 'Speeches: Ronald Reagan'

Op 28 januari 1986 explodeerde de Space Shuttle Challenger, 73 seconden na lancering. Die avond sprak de toenmalige president Ronald Reagan het Amerikaanse volk toe met een speech waarin hij de astronauten als helden en pioniers neerzet en het volk probeerde te troosten. Met geen woord rept hij over de schuldvraag.

Vergelijking tussen Donald J. Trump en Ronald Reagan

Wanneer men president Donald J. Trump in de media ziet dringt zich al snel de vergelijking op met de eerdere Republikeinse president Ronald Reagan. Dit is niet in de laatste plaats omdat Trump zich de campagneslogan van Reagan, 'Let's make America great again', toeëigende. Maar ook op andere gebieden doet Trump denken aan zijn illustere voorganger. In dit fragment van BBC Newsnight worden de twee uitgebreid vergeleken.