Documentaire van de vermaarde filmmaker en Ajax-fan Bert Haanstra over het tweeluik van Ajax tegen Real Madrid in het Europa Cup I toernooi van het seizoen 1967/1968.

Bert Haanstra, die o.a. bekend werd met zijn documentaire 'Alleman', was een fanatieke supporter van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat hij ooit een film zou maken over de 'Godenzonen'. Deze documentaire had een grootse lange film moeten worden over een heel seizoen van Ajax waarin dan hopelijk ook de nodige prijzen gewonnen zouden worden. Het liep echter anders. Al in de eerste ronde van de Europa Cup I van het seizoen 1967/1968 strandde het Europese avontuur van Ajax door uitschakeling tegen het grote Real Madrid. De film bleef daarom kort en gaat uitsluitend over dit noodlottige tweeluik tegen de Spaanse grootmacht. 

Louis van Gaal toonde in VPRO Zomergasten een fragment uit deze film. Niet in de laatste plaats omdat hierin beelden te zien zijn van enkele van de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voortgebracht, zoals Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart.

Regie: Bert Haanstra