Het tranendal

Lief en leed op Parc Beaugarde

KRO-NCRV

Net buiten Culemborg ligt aan een meertje 'Parc Beaugarde'. Dit vakantieparadijs is de laatste jaren een toevluchtsoord geworden voor buitenlandse arbeiders, mensen met schulden, maar vooral mensen die snel een onderkomen nodig hebben vanwege een scheiding. In de documentaire 'Lief en Leed op Parc Beaugarde’ ligt de focus op laatstgenoemde groep.

Tom Franse

Lees hier het artikel in NRC over de uitzetting van de Oekraïense Victor en Olga die met hun kinderen op Parc Beaugarde woonden.

Het tranendal

Regisseur Hans Pool is zelf gescheiden en portretteerde vijf persoonlijke verhalen die zich afspeelden in het in de volksmond genaamde tranendal. Om de documentaire te maken huurde hij met zijn onderzoekers een chalet voor de zomer van 2017. Een maand lang kletste hij met bewoners en legde hij hun persoonlijke verhalen vast. "Het was niet moeilijk om ze open te laten zijn", zegt Hans Pool. "Iedereen heeft een verhaal, en juist in zo'n situatie wil je dat wel kwijt."

Voor Hans Pool was het zaak om niet een bepaald gevoel op te dringen. "De kijker moet er zelf wat uithalen. Wat ik ze wel wil meegeven is dat, ook in zo'n situatie waarin je de ander soms niet kunt uitstaan, je hem of haar nogsteeds wat moet gunnen."

Bekijk voor een terugblik met Hans Pool de video hieronder: