2Doc:

Dugma the Button

VPRO

Portret van een aantal mannen die aangesloten zijn bij de Syrische tak van Al Qaida. Ze wachten tot ze een zelfmoordaanslag mogen plegen.

Portret van een aantal mannen die aangesloten zijn bij 'Jabhat al Nusra', de Syrische tak van Al Qaida. Ze wachten tot ze een zelfmoordaanslag mogen plegen. Het is onzeker wanneer dat zal zijn. Abu Qaswara uit Mekka hoopt, met goedkeuring van Allah, zijn gepantserde auto naar een doelwit te rijden en die met één druk op de knop (de dugma) tot ontploffing te brengen. Daarna zal hij naar het paradijs gaan. Britse bekeerling Abu Basir al-Britani zoekt kameraadschap en voldoening in de jihad maar hij maakt zich zorgen over zijn vrouw.

Regie: Paul Salahadin Refsdal

Regisseur aan de Keukentafel

In Regisseur aan de Keukentafel spreekt Tessa Boerman met Paul Refsdal over Dugma – The Button. De documentairemaker trok voor deze film een tijd op met strijders van de Syrische tak van Al Qaida.

Recensies

"Dugma- The Button is essential viewing"

"Zonder de gedragingen van de hoofdpersonen goed te praten geeft het hen een stem zonder er een oordeel over te vellen."

"Terwijl iedereen in het Westen zich afvraagt wat mensen ertoe brengt om zelfmoordterrorist te worden ging filmmaker Paul Refsdal er gewoon heen om het te vragen"