The Thin Blue Line

Thin Blue Line

VPRO

Randall Dale Adams zat een levenslange straf uit voor moord op een politieagent totdat Errol Morris besloot een film over de zaak te maken.

Randall Dale Adams zat een levenslange straf uit voor de moord op een politieagent, toen Errol Morris besloot zijn zaak tot onderwerp van een film te maken. De zaak had zijn aandacht getrokken in de periode dat hij zelf als privé-detective werkte; Adams had zijn betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. Morris bouwt zijn betoog geheel op uit de verklaringen van betrokkenen - de veroordeelde zelf, de kroongetuige, de rechter, twee advocaten, een reeks getuigen en enkele detectives, die via zijn Interrotron-techniek de kijker rechtstreeks lijken toe te spreken. Waar de waarheid in deze zaak te ontdekken is?

Die beoordeling laat Morris aan zijn publiek, dat hij ook nog eens bewust op een dwaalspoor zet met herhaalde reconstructies van het schietincident, telkens vanuit een iets ander perspectief en met wisselende details in beeld gebracht. Naast een verzameling elkaar onderling weerleggende lezingen, vormen de openhartige interviews tezamen een staalkaart van menselijke zwakheden; vooroordeel, prestatiedrang, sensatiezucht en opportunisme werden zelden zo argeloos voor het voetlicht gebracht. Aan de onzuivere motieven die hieraan ontspruiten, blijkt het Texaanse rechtssysteem bovendien ruim baan te geven. The Thin Blue Line gaf Adams zijn vrijheid terug. Naar aanleiding van de publiciteit rondom de film werd zijn zaak heropend, wat leidde tot zijn vrijspraak.

Regie: Errol Morris

Een gesprek met de regisseur

Als de veelgeprezen documentairemaker Errol Morris na 2 jaar ploeteren een interview met de verdachte regelt, is zijn camera kapot. In plaats daarvan neemt hij het iconische gesprek met David Harris op. Deze en meer verhalen vertelt hij in gesprek met mede filmmaker Adam Curtis.

The Thin Blue Line breekt conventies

Toen The Thin Blue Line in 1988 uitkwam, was Morris' stijl die tussen feit en fictie balanceert allesbehalve conventioneel. Datzelfde jaar krijgt de film onder meer de prijs voor Beste Documentaire uitgereikt door de National Society of Film Critics. Lees recensies van de toonaangevende documentaire hieronder.