Stranded

Stranded

VPRO

Uruguayaanse rugbyteam overleeft in 1972 een vliegtuigcrash in de Andes en hield zich 10 weken in leven op een 4000 meter hoge gletsjer.

Het ongelooflijke overlevingsverhaal uit 1972 van het Uruguayaanse rugbyteam, dat zich na een vliegtuigcrash in de Andes ruim tien weken in leven wist te houden op een vierduizend meter hoge gletsjer. De sterkste twee mannen weten uiteindelijk in tien dagen de bewoonde wereld te bereiken om hulp te halen. Van de oorspronkelijke 45 passagiers komen zestien jongens levend thuis. 35 Jaar later is het verhaal nog altijd spectaculair. En niet alleen omdat zij mensenvlees aten.

De regisseur reist met een aantal overlevenden naar de plek des onheil. Gezeten in de Valley of Tears vertellen de mannen hoe zij de eindeloze weken op de onbereikbare gletsjer doorkwamen met niet meer dan sigaretten, een radio en de beschutting van het wrak. Stranded won op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam 2007 de VPRO Jorens Ivens Award.

Regie: Gonzalo Arijon

Stranded wint Joris Ivens Award op IDFA

Emotioneel en poëtisch, zo noemde Juryvoorzitter Diane Weyerman de filmische kwaliteiten van de veelgeprezen documentaire Stranded, die in 2007 de Award krijgt uitgereikt. Lees ook het IDFA-verslag in De Volkskrant.