Man On Wire

Man on Wire

VPRO

Op 26 augustus 1974 danste de Franse straatartiest Philippe Petit op een koord tussen de Twin Towers, 45 minuten lang en zonder vangnet of beveiliging.

Hij droomt er van om op een draad tussen de Twin Towers in New York te lopen. Die droom wordt een obsessie en daarom kan Philippe Petit het niet bij dromen laten. Op 26 augustus 1974 danste de Franse straatartiest op een koord tussen de Twin Towers, 45 minuten lang en zonder vangnet of beveiliging. Bang is Philippe Petit niet; 'If I die, what a beautiful death, to die in the exercise of your passion.'

Meer dan dertig jaar later blikken zijn hulptroepen terug op het verbluffende maar illegale avontuur. Openhartig vertelt zijn team over dit emotionele moment in hun leven, waarin ze als professionele inbrekers de Twin Towers overnamen. Terwijl ze Philippe zagen dansen tussen hemel en aarde stond de politie op de grond al klaar stond om hem te arresteren.

Met interviews, trucageshots, originele filmbeelden en een prachtige soundtrack weet regisseur James Marsh het bijzondere verhaal op levendige wijze te reconstrueren. Juist in deze tijd, waarin de Twin Towers onlosmakelijk verbonden zijn met dood en terrorisme, weet Man On Wire diepe emoties op te roepen.

Regie: James Marsh

Man On Wire wint Oscar voor beste documentaire

"The shortest acceptance speech ever: YES!" roept Philippe Petit uit als Man On Wire de Oscar voor beste documentaire wint. Hij sluit af met een goocheltruc en balanceert de Oscar op zijn kin. "I always break my own rules," aldus de Franse Petit.

The Walk: het verhaal van Petit in 3D verfilmd

De historische koorddans krijgt naast de veelgeprezen documentaire een moderne 3D-verfilming in 2015. Acteur Joseph Gordon-Levitt werd persoonlijk getraind door de bijna 70-jarige Philippe Petit. Te gast bij de Amerikaanse talkshow Conan vertelt hij hierover.