Don't Look Back

Don't Look Back

VPRO

Registratie door D.A. Pennebaker van de Britse toernee van singer-songwriter Bob Dylan in 1965.

Enkele jaren na de geboorte van de Direct Cinema produceerde D.A. Pennebaker het eerste onmiskenbare meesterwerk van het genre met deze registratie van de Britse tournee die Bob Dylan in 1965 maakte. Op uitnodiging van Dylans manager reisde D.A. Pennebaker mee met de singer-songwriter. Met zijn fly-on-the-wall stijl zette hij de trend voor alle daaropvolgende documentaires over popmuziek.

Dont Look Back richt zich vooral op de gebeurtenissen rond de optredens. Hoewel de grillige Dylan enkel lijkt te ontspannen op het podium, komen in de film nauwelijks concertbeelden voor. Met artiesten Joan Baez, Alan Price en Donovan in zijn kielzog reist de troubadour per auto en trein door het door kolengruis geblakerde landschap en speelt hij in smoezelige hotelkamers. Omgeven door onbetrouwbare impresario's en managers, uitzinnige fans en fanatieke journalisten schiet de zanger regelmatig uit zijn slof. Het geheim van de film schuilt niet alleen in de inventiviteit van Pennebaker, maar vooral ook in het feit dat de nog wat bleue Dylan nog nooit eerder zo uitgebreid voor de camera had gestaan.

Regie: D.A. Pennebaker

Don't Look Back: 50 jaar later

Hoewel de titel van de film anders suggereert, blikt regisseur Pennebaker bijna 50 jaar later terug op het intensieve filmproces waar hij Bob Dylan tijdens zijn gloriedagen volgt.

Gedroeg de ster zich arrogant tegenover journalisten? En waarom wilde Pennebaker beslist geen muziekfilm maken?

Zo zag je Bob Dylan nog nooit

De ongrijpbare artiest wordt tastbaarder door de lens van Pennebaker. Een recensie van Don't Look Back door COS, 50 jaar na de release.

Kijk ook over Bob Dylan..

Meer films over iconische artiesten