2Doc:

Cyborgs among us

NTR

Het lijkt iets uit een sciencefiction film, maar er vinden grote ontwikkelingen plaats in de wetenschap die de versmelting van mens en machine mogelijk maken. Wat als we niet alleen handicaps kunnen overbruggen, zoals door prothesen en gehoorapparaten, maar tevens nieuwe zintuigen kunnen ontwikkelen?

Terwijl de medische technologie nog steeds gericht is op het verhelpen van handicaps, streven cyborgs iets anders na: de fysieke samensmelting van mens en machine, met het doel om de capaciteiten van de mens uit te breiden.

De eerste cyborgs hebben de grenzen van hun menselijk kunnen al overschreden, puur omdat het kan. Thuis, in kelderwerkplaatsen en in tattooshops, met eenvoudige apparatuur en een doe-het-zelfaanpak. Ze vormen een mini-minderheid en worden door velen voor excentriekelingen versleten. Maar in de toekomst zouden we ze wel eens pioniers kunnen gaan noemen.

In deze documentaire maken we kennis met een aantal van deze verkenners. Ook kijken we naar onderzoek op het vlak van medische technologie en worden de sociale en ethische dilemma's van een cyborgsamenleving belicht.

Regie: Rafel Duran

Lees en luister ook...

Kleuren in geluiden

Hoe klinkt de kleur paars? En hoe klinkt een grasveld? Neil Harbisson ziet de wereld in zwart-wit, maar door zijn eyeborg kan hij kleuren ervaren. Zelfs kleuren die het menselijk oog niet waarneemt.

 

 

Ethische dilemma's

"Techniek medieert onze moraal. Ik zeg dus niet dat ze onze moraal determineert. Dat is de denkfout die mensen vaak maken. Ze zeggen dat we slaaf zijn van de techniek. Dat is niet zo."