2Doc:

The John Dalli Mystery

VPRO

2Doc:

The John Dalli Mystery

VPRO

Waarom moet Eurocommissaris John Dalli aftreden? Is het vanwege corruptie, is hij geslachtofferd of speelt er iets anders? Een humoristische politieke onderzoeksthriller.

Actueel: Onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia komt om bij een bomaanslag op haar auto

De Maltese politie meldde op 16 oktober dat de onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia is omgekomen bij een bomaanslag op haar auto. De journaliste stond erom bekend dat zij een grote kritikaster was van de Maltese regering. Zij beschuldigde onder meer voormalig Maltees Eurocommissaris John Dalli en andere topfunctionarissen in de Maltese overheid van grootschalige corruptie.

Documentairemakers Mads Brugger en Mikael Bertelsen interviewen haar uitgebreid in hun documentaire The John Dalli Mystery over haar kritiek op Dalli.

Volgens haar zoon Michael is de Maltese regering verantwoordelijk voor de aanslag. Premier Joseph Muscat, die door Caruana Galizia eerder dit jaar nog sterk bekritiseerd werd, heeft evenwel zijn afschuw over de aanslag op het leven van de journaliste uitgesproken. Hij heeft internationaal om assistentie gevraagd in het onderzoek naar de precieze toedracht van haar dood. Naar verluidt is er inmiddels al een Nederlands team met forensische experts op het eiland gearriveerd.

Over de documentaire

John Dalli is de Maltese Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming en is zo verantwoordelijk voor de gezondheid van miljoenen mensen. Op het moment dat een tabakswet door de EU moet worden geloodst, wordt hij ineens ontslagen op verdenking van corruptie en samenwerking met de tabakslobby. Hij ontkent en zegt van niets te weten. Wat is hier aan de hand? De Deense onderzoeksjournalisten Mikael Bertelsen en Mads Brugger (The Ambassador, openingsfilm IDFA 2011) zijn geïntrigeerd door het verhaal en besluiten Dalli op hun eigen geestige en onnavolgbare wijze terzijde te staan. Van daaruit ontvouwt zich een duister en spannend onderzoek, dat reikt van Brussel tot de Bahama's en weer terug. De wondere wereld van de tabakslobby in de EU, corruptie en andere schimmige zaken.

Regie: Jeppe Rønde

'Dalligate'

Het Amerikaanse politieke webblog Politico maakte een overzichtelijke tijdlijn waarin ze stap voor stap uitleggen hoe Dalligate zich ontwikkeld heeft.

The Quatraro Mystery

De makers van The John Dalli Mystery onderzochten eerder een ander mysterie in de EU rondom de raadselachtige dood van EU-Commissaris Antonio Quatraro. De vraag die zij in The Quatraro Mystery proberen te beantwoorden is: viel Antonio Quatraro uit het raam of werd hij geduwd.