2Doc:

De film die nooit af kwam

EO

Eind jaren 70 werkte cineast Frans Bromet aan een film over holocaustoverlever en kunstschilder Sieg Maandag. De film moest antwoord geven op de vraag hoe je verder kunt leven na een concentratiekamp.

Sieg Maandag was het jongetje van de beroemde foto in het Amerikaanse tijdschrift LIFE dat vlak na de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen zijn vrijheid tegemoetliep. De film 'Life’s Picture' werd destijds niet afgemaakt door een conflict tussen Bromet en de producent die een heroïsche film over de Tweede Wereldoorlog voor ogen stond, terwijl Bromet het juist klein en persoonlijk wilde houden.

Hoe pak je je leven weer op na het concentratiekamp? De excentrieke Sieg, die dat met verve deed, verhief zijn levenswijsheid tot kunst en probeerde dat met Bromet in de film te vatten door scènes na te spelen waarin Sieg na de oorlog de draad weer oppakte. Juist deze specifieke vorm stuitte op veel weerstand en luidde het vroegtijdige en roemloze einde in van een veelbelovend project. Wanneer Sarah Maandag, na de dood van haar vader in 2013, contact met Bromet opneemt en hem wijst op het oude filmmateriaal dat in haar ouderlijk huis op zolder ligt te verstoffen, besluiten Frans Bromet en zijn dochter Silvia het verhaal van Sieg Maandag alsnog te voltooien.

In deze film gaat Bromet in gesprek met de direct betrokkenen van toen. Hij diept de kwestie op en kijkt samen met hen naar oude fragmenten. Wat vonden zij van het voortijdig ter ziele gaan van de film? Frans spreekt met echtgenote Karen Maandag en hun kinderen Sarah en Simon. Aan de hand van foto’s en herinneringen komt het leven en karakter van Sieg tot leven. Trots en onbegrensd probeerde hij de oorlog zo goed en kwaad als het ging een plek te geven. Dat ging met veel humor gepaard maar ook met onrust en somberte. Het gezin Maandag werd geconfronteerd met zijn tragische kampverleden. Het schilderen bood Sieg een uitweg.
Achter de zoektocht naar antwoorden op de vraag waarom de film mislukte, toont zich een liefdevol monument van een overlever die ondanks de ellende die hij meemaakte een leven wist te creëren waarin optimisme en bezieling de boventoon voerde.

Regie: Frans Bromet

Tentoonstelling van Maandags werk

Naar aanleiding van de documentaire is er een tentoonstelling in de SBK Galerie in Amsterdam van het werk van Sieg Maandag.

Meer documentaires n.a.v. Dodenherdenking

Meer films van Frans Bromet