2Doc: Het zaad en de 11 eitjes

Het zaad en de elf eitjes

KRO-NCRV

Het homostel Dennis en Lody wil graag kinderen. Een familielid wil draagmoeder zijn, maar dan moet er iemand worden gevonden die de eicel levert

Julia von Graevenitz volgde anderhalf jaar lang hoe Dennis en Lody samen met hun draagmoeder het onmogelijke toch mogelijk proberen te maken. De film is een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen van een homostel met een kinderwens. De mannen willen, net als een heterogezin, kinderen van henzelf en kiezen bewust niet voor adopties of co-ouderschap. Omdat draagmoederschap verboden is in Nederland, zijn ze genoodzaakt om in het buitenland op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek. Die vinden ze in Canada maar de behandeling kost een hoop geld.

Door middel van een ludieke crowdfundingsacties proberen ze het benodigde bedrag van 40.000 euro bij elkaar te krijgen. Dennis en Lody laten hun zaad invriezen in Canada en maken een keuze voor een eiceldonor. Alles lijkt voorspoedig te gaan, totdat er uit de bevruchte eicellen maar 1 embryo tot ontwikkeling komt. Ze hebben dus één kans. Dit embryo wordt ingebracht in de baarmoeder van de draagmoeder, maar zij raakt niet zwanger. Na twee jaar inspanningen en een grote financiële investering, blijkt alles voor niets. Een ontroerende documentaire die op een heel persoonlijke manier laat zien hoe moeilijk het voor homomannen in Nederland is om hun kinderwens te vervullen.

Regisseur Julia von Graevenitz over haar film..

Meer info bij de film

Staatscommissie: pas wetgeving ouderschap en gezag aan

Ieder kind heeft er belang bij dat zijn juridische positie zoveel als mogelijk vanaf zijn geboorte is geregeld. De vele verschillende gezinssituaties die vandaag de dag in Nederland voorkomen, maken het nodig dat wetgeving en beleid op het terrein van ouderschap en gezag worden aangepast.

Dat schrijft de Staatscommissie Herijking ouderschap in het rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’, dat voorzitter Aleid Wolfsen op 7 december 2016 heeft aangeboden aan toenmalig minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Blog Wenspapa.nl

Op hun site wenspapa.nl houden Dennis en Lody de meest recente ontwikkelingen bij op het gebied van hun grote wens: een kindje.

Website van de documentaire

Bezoek voor meer informatie over deze documentaire de website van de film.

Kijk ook van Julia von Graevenitz..