2Doc:

When the Guns Go Silent

VPRO

Documentaire over het moeilijke vredesproces na een halve eeuw gewapende strijd tussen de FARC-guerrilla's en het Colombiaanse leger.

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en het Colombiaanse leger komen na vijftig jaar oorlog tot de conclusie dat uiteindelijk niemand als overwinnaar uit de strijd zal komen. Vrede is een betere optie. Maar hoe bereik je die na een halve eeuw gewapende strijd en drie mislukte vredesprocessen? Vier jaar wordt er in Cuba onderhandeld om het complexe conflict tussen de FARC-guerrilla's, de staat, de milities, paramilitairen en de miljoenen slachtoffers te ontrafelen. Gedurende de moeizame onderhandelingen slaagt filmmaker Natalia Orozco erin om contact te houden met zowel de rebellen als de vredesonderhandelaars van de overheid. Het lukt haar om het moeilijke vredesproces te documenteren. In september 2016 zetten de FARC en de Colombiaanse regering een handtekening onder een vredescontract.

Regie: Natalia Orozco

Wat is de huidige stand van zaken met de FARC?

Recensie

"Could a new film hold the key to ending Colombia’s 50-year war?"

Natalia Orozco's film laat beide kanten van het conflict aan het woord. Op die manier laat zij zien hoe ingewikkeld het is om vrede te stichten na een langlopend conflict als dat tussen de Colombiaanse regering en de FARC.

Dichter bij Tanja

Wat bezielt een Overijssels meisje om alle schepen achter zich te verbranden en zich aan te sluiten bij een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld? In 2007 dook een video op van de destijds 25-jarige Tanja Nijmeijer waarin zij verklaart in de jungle voor de Colombiaanse guerrillabeweging Farc te vechten.

X jaar na dato - Dichter bij Tanja

In de documentaire Dichter bij Tanja reist regisseur Leo de Boer samen met FARC-kenner Liduine Zumpolle door de Colombiaanse jungle om erachter te komen wat de drijfveren waren voor de Nederlandse Tanja Nijmeijer om zich aan te sluiten bij de Colombiaanse guerrillabeweging. Chris Kijne spreekt met Leo de Boer en Liduine Zumpolle over hoe de documentaire tot stand kwam en over de huidige stand van zaken rondom Tanja Nijmeijer en de FARC.

Meer documentaires over Zuid-Amerika