2Doc:

Particle Fever

VPRO

Wat gebeurde er nét na de oerknal? De meest vooraanstaande wetenschappers worden gevolgd in hun zoektocht naar het higgsdeeltje.

'Stel je een aantal opgewonden jongetjes van zes jaar vlak voor hun verjaardag voor' zo omschrijft een wetenschapster haar collega's als die voor het eerst het higgsdeeltje proberen aan te tonen. Met de vondst van dit zogenoemde Godsdeeltje hopen ze te ontcijferen wat er nét na de oerknal gebeurde. Aan het onderzoek werken 10.000 wetenschappers uit meer dan 100 landen mee en de kijker zit op de eerste rang bij dit grootste en duurste experiment ooit. Van dichtbij wordt een aantal wetenschappers gevolgd en zien we hoe ze met bloed, zweet en tranen onderzoeken hoe onze wereld in elkaar zit. De film komt zo dichtbij dat het voelt alsof je er bovenop zit terwijl Edison de gloeilamp uitvond.

Regie: Mark Levinson

Interviews over 'Particle Fever'

Kijk ook..

Higgs - Naar het hart van de verbeelding

Bij CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, vindt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis plaats: de krachtigste deeltjesversneller ooit.