In het spoor van IS

Deel 1: Geschiedenis van het kwaad

BNNVARA

In het BNNVARA tweeluik ‘In het spoor van IS’ probeert journalist Sinan Can de opkomst en ondergang van Islamitische Staat te verklaren.

Deel 1: Geschiedenis van het kwaad

In Irak zette de val van Saddam Hussein in 2003 een explosieve golf van sektarisch geweld in werking waar een kleine groep extremisten van wist te profiteren. Sinan reist van het kamp van de grondlegger van het terrorisme in Irak - Al Zarqawi – naar plaatsen als Bagdad, Fallujah, Tikrit en Samarra, waar hij onder andere het woonhuis en de moskee van de latere leider van IS, Al-Baghdadi, bezoekt. In Mosul is hij aanwezig bij de laatste gevechten tegen IS.

Deel 2: Oog in oog met het kwaad

De opstand tegen dictator Assad werd langzaam maar zeker een internationaal conflict waar IS samen met veel buitenlandse strijders van wist te profiteren. In de net bevrijde steden van het voormalige kalifaat analyseert Sinan hoe IS probeerde een levensvatbare samenleving op te bouwen. Hij toont de in alle haast achtergelaten administratie van de terreurgroep en keert samen met bewoners terug naar hun huizen. Nu het kalifaat niet meer bestaat gaat de strijd ondergronds verder. Samen met de Peshmerga gaat Sinan op patrouille om slapende cellen van IS op te rollen. Bij die actie krijgt hij ook de kans om een commandant van de terreurbeweging te spreken.

Regie: Jochem Pinxteren

Lees meer over de nieuwe documentaire 'De verloren kinderen van het Kalifaat'

Meer informatie

Sinan Can over nieuwe documentaire 'In het spoor van IS'

Dit najaar verschijnt de nieuwe documentaire 'In het spoor van IS' van programmamaker Sinan Can. Hij is in het kalifaat op zoek gegaan naar de drijfveren van terreurbeweging Islamitische Staat. In het programma laat hij de organisatie zien die op zijn retour is, maar wel flinke sporen heeft achtergelaten in het Midden-Oosten. Hij vertelt over datgene wat hij heeft gezien en meegemaakt in IS-gebied in Langs de Lijn en Omstreken.

Tv-maker Sinan Can vond loonstrookjes van IS-strijders, met toeslag voor overwerk

Interview Sinan Can reisde door Irak en Syrië voor de documentaire In het spoor van IS. Het viel hem zwaar. „IS-strijders zijn erger dan de nazi’s.”