2Doc:

Zero Days

VPRO

De zoektocht naar de hackers achter malware Stuxnet leidt naar een cyberoorlog ontketend door geheime diensten van de VS en Israël.

Documentairemaker Alex Gibney gaat op zoek naar de hackers die halverwege de jaren '10 malware Stuxnet verspreidden. Dit virus is zo krachtig dat geen computer ertegen bestand is, en zo precies en complex dat het onmogelijk gemaakt kan zijn door gewone cybercriminelen. Stuxnet blijkt in staat fysieke veranderingen in machines te bewerkstelligen. Zo werden verschillende centrifuges in een Iraanse kerncentrale door Stuxnet op hol gebracht en gesloopt.

Gibney komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleair programma van Iran te saboteren. Het virus werd zo zwaar geheimgehouden dat geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk heeft toegegeven, laat staan verantwoordelijkheid heeft genomen. De documentaire doorbreekt deze geheimhouding door nieuwe informatie over het Amerikaanse cyberwapenprogramma bloot te leggen.

Regie: Alex Gibney

Interview met Alex Gibney bij Engadget

Alex Gibney legt uit waarom we het over cyberoorlog moeten hebben

Recensies

"Documentaire Zero Days is opgebouwd als rasechte thriller"

"Iedereen die ooit dicht genoeg bij het vuur zat om er iets van te weten, maar nu ver genoeg om te kunnen praten, komt aan het woord"

Ook VPRO Tegenlicht onderzocht de wereld van digitale beveiligingslekken