2Doc:

Amateurs in Space

VPRO

Twee Denen willen in een zelfgemaakte raket naar de ruimte reizen. De twee vrienden worden zes jaar lang gevolgd.

De Deense Peter Madsen en Kristian von Bengtson delen een jongensdroom: ze willen een ruimtereis maken in een zelfgemaakte raket. Documentairemaker Max Kestner volgt de vrienden zes jaar lang. Ze werken fulltime aan de bouw van de ruimteraket en richten de 'Copenhagen Suborbitals' op, een non-profit organisatie met vijftig experts, raketamateurs en vrijwilligers die hun bijdrage leveren aan het project.

Mislukte testrondes weerhouden Madsen en Von Bengtson er niet van vast te houden aan hun passie en er hard voor te werken. Maar plotseling botst het tussen de twee vrienden en komt hun project op losse schroeven te staan.

Regie: Max Kestner

Regisseur aan de Keukentafel

In Regisseur aan de Keukentafel spreekt Tessa Boerman met regisseur Max Kestner over zijn documentaire ‘Amateurs in Space’ waarin twee doe-het-zelvers proberen met een zelfgemaakte raket naar de ruimte te reizen.

Verdachte in rechtszaak rondom verdwijning journaliste

Onlangs werd bekend dat de Deense uitvinder Peter Madsen wordt verdacht van de betrokkenheid bij de dood van de Zweedse journalist Kim Wall. De uitzending van de documentaire 2Doc: Amateurs in Space, waarin Madsen samen met zijn compagnon Kristian von Bengtson een raket bouwt, stond al voordat dit nieuws naar buiten kwam gepland op woensdag 30 augustus. De VPRO heeft met de wetenschap van nu opnieuw naar de documentaire gekeken en heeft besloten om deze volgens planning uit te zenden. 2Doc: Amateurs in Space is een persoonlijk portret van onder andere Peter Madsen, gedraaid in de periode 2009-2016. De documentaire geeft een beeld van wie deze bekende Deen is waar nu zo veel om te doen is en staat inhoudelijk los van de huidige ontwikkelingen omtrent zijn persoon.