2Doc:

Shadow World

VPRO

Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaren, lobbyisten en politici toont deze documentaire hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie.

Filmmaker Johan Grimonprez laat in 'Shadow World' de gang van zaken zien in de wereldwijde wapenhandel waar winst belangrijker is dan mensenlevens. In de nasleep van elke oorlog duiken er geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaren, corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamerpolitiek. Maar ook van geheime diensten, militaire bevelhebbers, politici en wereldleiders wiens morele kompas helemaal op tilt is geslagen. Hun enige belang lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren om zoveel mogelijk geld te verdienen.

Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaren, lobbyisten en politici, toont de documentaire 'Shadow World' hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens worden gebruikt, maar ook in het Westen waar ze worden gemaakt.

Regie: Johan Grimonprez

Regisseur aan de Keukentafel

Chris Kijne praat met regisseur Johan Grimonprez over zijn documentaire 'Shadow World'. In deze film duiken we in de verborgen wereld van de wapenhandel.

2Doc Reports tijdens IDFA 2016

Reporter Shay Kreuger gaat langs bij het Eye Filmmuseum waar de documentaire 'Shadow World'  over de internationale wapenhandel vertoond wordt. Zij spreekt o.a. regisseur Johan Grimonprez over zijn film.

Het boek van Andrew Feinstein

De documentaire van Johan Grimonprez is deels gebaseerd op het boek Shadow World - Inside the Global Arms Trade van de Zuid-Afrikaanse oud-politicus Andrew Feinstein. In dit korte interview vertelt hij zijn bevindingen en geeft hij mogelijke wegen naar een oplossing van het probleem van de internationale wapenhandel.