2Doc:

Fidel Castro - Comandante

VPRO

N.a.v. het overlijden van Fidel Castro een portret uit 2003. De Amerikaanse regisseur Oliver Stone interviewde Castro in de nadagen van zijn macht op diverse plaatsen op Cuba.

Hoe gaat het met Fidel Castro? Daarover is maar weinig bekend. De Amerikaanse regisseur Oliver Stone interviewde hem in de nadagen van zijn macht. Castro werd met meerdere camera's gevolgd terwijl Stone hem ondervroeg op diverse plaatsen in Cuba, zijn eigen kantoor maar ook op straat.

Meer dan dertig uur materiaal verzamelde Stone. De leider van de revolutie heeft ingestemd met het interview op voorwaarde dat hij elk gewenst moment de camera mag laten stoppen. Castro heeft van dit recht uiteindelijk geen gebruik gemaakt, omdat Stone in gesprek met Castro de confrontatie niet zoekt. Op vragen over mensenrechten of de positie van homo's antwoordt Castro met de gebruikelijke retoriek en Stone neemt daar genoegen mee. 'Wat is een dictator? En is dat slecht?', vraagt Stone. Het antwoord van Castro luidt: 'Ik ben een dictator voor mezelf en een slaaf voor mijn mensen.' Misschien heeft Stone geen kritisch gesprek met Castro en krijgt hij niet de juiste antwoorden op zijn vragen, maar het levert wel vermakelijke gesprekken op en een mooi portret van mens Castro.