2Doc:

Best of Enemies

VPRO

Documentaire over de polemische debatten tussen de intellectuelen Gore Vidal en William F. Buckley Jr. die als begin gezien worden van de politieke strijddebatten in de VS.

Een ongekend fel televisiedebat tussen politieke tegenstanders in 1968 vormt de angstige voorbode van het huidige meedogenloze medialandschap in Amerika. Televisie speelt een belangrijke rol bij de Amerikaanse verkiezingen. In 1968, het jaar dat Nixon zal worden verkozen tot president, zoekt de Amerikaanse televisiezender ABC een nieuwe aanpak om aandacht te besteden aan de presidentsverkiezingen en nodigt de uiterst conservatieve journalist, oprichter van de National Review, William F. Buckley en de progressieve schrijver en liberale bon vivant Gore Vidal uit om met elkaar in gesprek te gaan en de presidentiële conventies te bespreken.

In een aantal live-uitzendingen nemen de mannen, die een hekel aan elkaars opvattingen hebben, het tegen elkaar op. Het Netwerk hoopt op vuurwerk en dat krijgen ze. Is het debat aanvankelijk intellectueel, persoonlijk en politiek, al snel mondt het uit in een openbare scheldpartij. Het is het eerste Amerikaanse voorbeeld van moddergooien naar een politieke tegenstander.

Polemische debatten in de Nederlandse politiek

Verslag van een rommelig debat tussen Joop den Uyl en Hans Wiegel in 1972.

Lijsttrekkersdebat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. De lijsttrekkers van de vijf grootste partijen, Ad Melkert (PvdA), Hans Dijkstal (VVD), Jan Peter Balkenende (CDA), Thom de Graaf (D66) en Paul Rosenmöller (GroenLinks), en van de partij die hoog scoort in de peilingen voor de Tweede-Kamerverkiezingen, Pim Fortuyn, gaan met elkaar in debat olv Paul Witteman. Vooral Ad Melkert en Pim Fortuyn komen met elkaar in een strijddebat.

Fractievoorzitter van de PVV Geert Wilders en premier Mark Rutte komen hard met elkaar in confrontatie over de manier waarop Wilders de president van Turkije bejegend heeft tijdens de Algemene Beschouwingen in 2011.