2Doc:

Mugabe and the Democrats

VPRO

De nieuwe grondwet van Zimbabwe moet worden opgesteld door vertegenwoordigers van twee rivaliserende partijen. Ze trekken eerst het land in om tijdens hoorzittingen te vernemen wat de bevolking zelf wil. Met die kennis nemen ze plaats aan de onderhandeltafel, waarna een referendum bepaalt of de grondwet er door komt. Democratie in de maak.

Zimbabwe is er in 2009 slecht aan toe na tien jaar van hyperinflatie, gewelddadige onteigening van boerderijen en grote maatschappelijke onrust. De partij van president Robert Mugabe, ZANU-PF, heeft ondanks een brute intimidatiecampagne de meerderheid in het parlement verloren en toegestemd in de vorming van een coalitieregering met oppositiepartij MDC. Nu moet er een nieuwe grondwet geschreven worden onder leiding van twee advocaten met tegengestelde belangen: Paul Mangwana namens ZANU-PF en Douglas Mwonzora als vertegenwoordiger van de Movement for Democratic Change. Regisseur Camilla Nielsson en haar cameraman volgen de twee als ze naar volksraadplegingen en bijeenkomsten gaan om de mensen daarop voor te bereiden. Wie moet de macht hebben in het land? De Zimbabwanen mogen het zeggen. In theorie althans. Al snel blijkt dat Mwonzora de sluwheid van zijn tegenstanders heeft onderschat.

Regie: Camilla Nielsson

Meer lezen en kijken op VPRO.nl

De documentaire Mugabe and the Democrats gooide hoge ogen op IDFA in 2014. In onderstaande artikelen een Q&A met regisseur Camilla Nielsson tijdens het documentairefestival en een recensie van de documentaire.

Extra's bij Mugabe and the Democrats