2Doc:

The House I Live In

VPRO

In 1971 begon Richard Nixon zijn 'War on Drugs'. Het kostte miljoenen en er werden 45 miljoen mensen gearresteerd. Toch zijn drugs in Amerika nu goedkoper, puurder en beter verkrijgbaar dan ooit.

Waar bij Nixon de nadruk nog lag op de behandeling van drugsverslaafden, verschoof de focus van de politiek meer en meer naar een keiharde aanpak. Dat is zeker niet effectief op de lange duur, maar het levert absoluut meer stemmen op tijdens de verkiezingen. Door de War on Drugs is een systeem ontstaan, waarin de promotiekansen van de agent toenemen naarmate hij meer arrestaties verricht.

In The House I Live In komen verschillende voormalige presidenten en deskundigen aan het woord, maar ook komen er hartverscheurende persoonlijke verhalen aan bod. Zo ontstaat er een compleet beeld van elk aspect van de War on Drugs, van het kleine dealertje tot de rouwende moeder, van de Narcoticabrigade tot de rechter, van de junkies tot de politici die de wet bepalen. Wat is de oorzaak van deze oorlog? Wat houdt deze oorlog aan de gang? Hoe kunnen we de oorlog beëindigen? En is er wel sprake van een War on Drugs als gebruikers van crack honderd keer zwaarder worden gestraft dan gebruikers van cocaïne?

Aansluitende tip

Meer dood dan levend

Josué komt na een leven vol drugs en geweld in een sterk verouderde psychiatrische inrichting terecht. Daar geeft hij zijn leven weer zin door zijn medebewoners te helpen.