2Doc:

Bikes vs Cars

VPRO

In veel steden is het simpelweg te gevaarlijk om de fiets te nemen. Daarom komen fietsers op meerdere plekken ter wereld in actie. Ze moeten de strijd aangaan met de machtige auto- en olie-industrie.

Klimaatverandering en eindeloze verkeersopstoppingen frustreren mensen meer dan ooit. Een mooie en eenvoudige oplossing is de fiets. Maar in veel steden is het simpelweg te gevaarlijk om de fiets te nemen. Daarom komen fietsers op meerdere plekken ter wereld in actie. Ze moeten de strijd aangaan met de machtige auto- en olie-industrie, die nog steeds meer auto's verkoopt dan ooit. Een blik op meerdere plekken op de wereld, waaronder São Paulo, waar elke vier dagen een fietser dodelijk verongelukt. In Toronto laat burgemeester Rob Ford de bestaande fietsbanen weghalen om auto's meer ruimte te geven. In Kopenhagen lijkt het fietswalhalla wel te bestaan, veertig procent van de bevolking verplaatst zich daar fietsend.

Regie: Fredrik Gertten

Interview met hoogleraar Zef Hemel

In Bikes vs Cars worden Amsterdam en Kopenhagen voorgesteld als voorbeeldsteden voor de auto-georiënteerde wereldsteden. Maar is Amsterdam wel echt zo’n voorbeeld? Hoogleraar grootstedelijke vraagstukken Zef Hemel (1957) schijnt zijn licht over de documentaire en het vervoersprobleem in zowel de wereldsteden als ons eigen land. 

 

Ook van deze maker

Becoming Zlatan

Documentaire van de gebroeders Gertten over de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic. De makers volgen de jonge Zlatan vanaf het moment dat hij zijn debuut maakt in het eerste elftal van Malmö. De documentaire biedt ook een mooie kijk achter de schermen gedurende zijn tijd bij Ajax.

Bekijk hier ons interview met de makers van Becoming Zlatan tijdens IDFA