2Doc:

Red Army

VPRO

Slava Fetisov was van 2002 tot 2008 minister van sport in Poetins regering, maar hij is bekender als speler en aanvoerder van het legendarische Sovjet-ijshockeyteam, bijgenaamd 'The Red Army'.

'The Red Army' maakte furore tijdens de Koude Oorlog. Voor de Russen was dit team het bewijs dat het communistische systeem superieur was. Onder leiding van de mateloos impopulaire maar uiterst succesvolle coach Tikhonov werd het team maar liefst zeven keer wereldkampioen en in 1984 en 1988 wonnen ze olympisch goud. Smet op hun blazoen is de verloren finale van 1980 tegen Amerika in Lake Placid, die voor de Amerikanen nog steeds te boek staat als 'the miracle on ice'.

Archiefbeelden, animaties en interviewfragmenten laten vanuit het perspectief van de vijftiger Slava Fetisov zien hoe deze charismatische aanvoerder in de beeldvorming van de bevolking transformeerde van nationale held tot politieke vijand. Het team, eens boegbeeld van een sterke Sovjet-Unie, viel met de val van het communisme uiteen. Na 1989 leken de grenzen met het westen open te gaan, maar toen Fetisov aangaf te willen spelen voor de Amerikaanse NHL, werd hij persona non grata.

Mandy Bezema maakte voor vpro.nl onderstaande video waarin de Nederlandse ijshockey bondscoach vertelt over zijn fascinatie voor het Sovjet-team.