2Doc:

Leninland

VPRO

In 1987, de laatste dagen van het Sovjet Imperium, wordt in het dorp Gorki, 20 km van Moskou, op het landgoed waar Lenin zijn laatste dagen doorbracht, een museum gebouwd ter nagedachtenis aan Lenin.

Vlak nadat het museum haar deuren opent, stort de Sovjet Unie in elkaar. Ooit bezochten drieduizend bezoekers per week dit museum, nu slechts twintig. Tegenwoordig lijkt het museum een tempel van een vergeten beschaving, een plek die niet meer in de tijd past. Tegenwoordig houden de Leninistische curators het museum in stand. Ze hopen op de terugkeer van vervlogen tijden en in afwachting daarvan proberen zij de herinnering aan Lenin in het moderne Rusland stand te houden. In de verlaten zalen wachten ze op de enkele toevallige bezoeker en op de terugkeer van de oude tijden.

Natalya en Evgenia, de twee conservatoren van het museum, leren ons de geschiedenis er van kennen. Natalya is 52 jaar oud, docent geschiedenis op een lokale school en zij is gek op Communistische ideologie. Zij houdt echt van Lenin en heeft groot respect voor hem. De 56 jaar oude Evgenia is wetenschappelijk onderzoeker en een New Age aanhanger. Ze aanbidt verschillende goden en acht Lenin een van de grootste goden. Maar na tien jaar toegewijd werk voor het museum wil ze het nu verlaten om haar spirituele reis op een andere plaats voort te zetten.