2Doc:

Molenbeek deel 1

VPRO

'De hoofdstad van het terrorisme' is slechts één van de bijnamen die de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek kreeg sinds bekend werd dat enkelen van de aanslagplegers in Parijs hier vandaan kwamen. In 2016 trekt de Vlaamse documentairemaker Eric Goens 100 dagen door Molenbeek op zoek naar het ware gezicht van het stadsdeel.

In de periode vóór de aanslagen in Parijs werd er tot driemaal toe ingebroken in een café in Molenbeek. Driemaal heette de dader Brahim Abdeslam, de terrorist uit Molenbeek die begin november 2015 zichzelf opblies in Parijs. De bewakingsbeelden spreken boekdelen: 'Ze hadden hem', zegt de uitbater Francis, 'waarom hebben ze hem toen laten gaan?'

Door de opeenvolging aan huiszoekingen en gerechtelijke acties stijgt de temperatuur in Molenbeek zienderogen. Ouders maken zich zorgen over hun kinderen, de slager ziet de wijk leeglopen, de imam roept op tot rust: 'Waarom viseren jullie een hele gemeenschap?', moppert de slager. 'Na de affaire Dutroux hebben wij toch ook niet tegen onze kinderen gezegd dat élke Belg een pedofiel is?' Irène durft voor het eerst in drie weken weer een voet buiten de deur durft te zetten. Ze vervloekt de dag dat ze in Molenbeek is komen wonen; intussen veertig jaar geleden. 'De dag dat ik hier ben komen wonen, hadden ze beter mijn twee benen gebroken'.

Hoe zit het met radicalisering in Nederland?

Er is in Nederland een islamitische zuil aan het ontstaan. Dit fundamentalisme wordt wel als broedplaats voor radicalisering en een probleem voor de integratie gezien. Maar is dat ook zo? In Insjallah, als God het wil komen deze jongeren zelf aan het woord.

Angst voor moslimterrorisme in Londen

Meer over de andere delen van 'Molenbeek'