2Doc:

Jesus Town, USA

EO

Documentaire over de verwarring bij de inwoners in de vrome gemeenschap in de Amerikaanse Bible Belt die jaarlijks het passiespel opvoeren.

Lichtvoetige documentaire over de verwarring die ontstaat in de zeer vrome gemeenschap in de Amerikaanse Bible Belt als de jaarlijkse opvoering van het passiespel door een honderd man sterke amateurcast en een tiental paarden wordt bedreigd, doordat de beoogde hoofdrolspeler zichzelf de existentiële vraag stelt of hij wel, als zelfverklaard boeddhist, de rol van Jezus mag vertolken. In het verleden kon de voorstelling rekenen op bezoekersaantallen die de 200.000 ruim overtroffen, maar tegenwoordig breken de producent en de regisseur zich het hoofd over de teruglopende publieke belangstelling. Een wankelmoedige hoofdrolspeler is het laatste waar ze behoefte aan hebben.

Waar men in het kleine stadje in Oklahoma jaarlijks het Passieverhaal naspeelt, gaan we in Nederland rond Pasen massaal naar de Matthäus Passion en The Passion. Waarom doen we dit? En wat is de kracht van het Passieverhaal?

Kijk ook: 'First Passion' over de eerste film over Jezus Christus

De Amerikaanse regisseur Sydney Olcott maakte in 1912 de eerste film over het leven van Jezus Christus. Het was een revolutionair project: één van de eerste lange speelfilms, één van de eerste buiten de studio's opgenomen films, én de enige film over Jezus die ooit in Palestina (het huidige Israël) op oorspronkelijke locaties gedraaid zou worden. Regisseur Philippe Baron raakte onlangs gefascineerd door het pionierswerk van Olcott en besloot in diens voetsporen te treden.

Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!