2Doc:

The Gatekeepers

VPRO

Voor het eerst in de geschiedenis van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, delen voormalige hoofden van deze dienst hun ideeën en reflecteren ze in het openbaar op hun acties en beslissingen.

De Hoofden van de Shin Bet stonden vanaf 1980 tot 2011 midden in het Israëlische besluitvormingsproces met betrekking tot de veiligheid; Avraham Shalom (1980-1986); Yaacov Peri (1988-1995); Carmi Gillon (1994-19960); Ami Ayalon (1996-2000); Avi Dichter (2000-2005); Yuval Diskin ( 2005-2011). Deze mannen werkten nauw samen met alle Israëlische premiers, en hun evaluaties en inzichten hadden en hebben nog steeds, een diepgaande invloed op de Israëlische politiek. The Gatekeepers biedt een exclusieve rekening van de som van hun successen en mislukkingen.

Het verhaal van de Shin Bet wordt verteld vanuit het perspectief van de leiders. In een serie van openhartige interviews, praten ze openlijk over de belangrijkste gebeurtenissen die hun periode bij de Shin Bet markeerden. En wanneer de zes voormalige hoofden zich hebben bloot gegeven, reflecteren zij in het openbaar over de morele aspecten van foltering en terrorisme, arrestaties en moorden. De burgers die zij hebben beloofd te beschermen zijn misschien een moment veiliger geweest door hun acties, maar het is de vraag of de Shin Bet het land een stap dichter bij vrede heeft gebracht. De bekentenissen van de Shin Bet Hoofden worden ondersteund met unieke archiefbeelden en computeranimaties op basis van foto’s. In de gesprekken komt ook de controverse rond de bezetting in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog aan de orde.