2Doc:

De mooiste marathon

VPRO

Haalt topatleet Michel Butter de marathonlimiet voor de Olympische Spelen 2016? 2Doc: De mooiste marathon volgt Butter en zijn coach voor, tijdens en na de bloedstollend spannende Marathon van Amsterdam.

Regisseur Geertjan Lassche volgt topatleet Michel Butter en zijn trainer in de mentale tunnel van concentratie voor, tijdens en na de marathon en krijgt zo de unieke kans om één van de zwaarste sporten ter wereld van binnenuit vast te leggen tijdens de Marathon van Amsterdam. Michel Butter, de derde Nederlander ooit die een marathon onder 2 uur en 10 minuten heeft gelopen, wordt al 15 jaar getraind door Guido Hartensveld. Ze kenden vele hoogtepunten, totdat Michel in 2013 door een zware blessure wordt geveld. Samen met zijn coach knokt hij zich terug, zowel fysiek als mentaal. De Amsterdam Marathon moet het sluitstuk worden van een lang proces, met een come back van Michel aan de top en een kwalificatie voor de Olympische Spelen als beloning. Gaat dit lukken?

Regie door Geertjan Lassche, geproduceerd door KeyDocs, in coproductie met VPRO.

Kijk ook deze drie topsportdocu's over wielrennen, schaatsen en bergbeklimmen

Nieuwe Helden

De documentaire 'Nieuwe Helden' geeft een openhartige inkijk in de lotgevallen van de jonge Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano tijdens de Tour de France van 2013. Het is het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen.


Regisseur Dirk Jan Roeleven gaat in gesprek met Chris Kijne. Aanleiding is zijn documentaire 'Nieuwe helden – In het hart van de Tour' (NTR, 2014), waarin hij de renners van team Argos-Shimano tijdens de honderdste editie van de Tour de France tot in de kleedkamers volgt. De wielerploeg wil bewijzen dat je ook zonder doping de Tour kunt winnen.

Zwart ijs

Schaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Veel topschaatsers komen van het christelijke platteland. Hoewel de Biblelbelt (orthodox christelijk Nederland) tegen topsport is, wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt. Zolang maar niet op zondag, de dag des Heeren, wordt geschaatst.

Hemelbestormers

Spectaculaire natuurbeelden, spannende intriges en schurende personages. Dat zijn de ingrediënten van de boeiende 3Doc: Hemelbestormers over een Himalaya-expeditie die op zeven kilometer hoogte vastloopt. Hemelbestormers was een van de genomineerde docu's op IDFA 2014 en is op tweede kerstdag om 20.25 uur te zien op NPO 3. Voor deze docu ging filmmaker Geertjan Lassche zeven weken embedded mee met TeamWilco van beroepsavonturier Wilco van Rooijen. Samen proberen ze de Cho Oyu te beklimmen, de op vijf na hoogste berg ter wereld. Op deze berg kwamen bij eerdere expedities twee Nederlandse klimmers om het leven. Voor Van Rooijen is het de eerste 'achtduizender' na het K2-drama in 2008 waarbij hij zwaar bevriezingsletsel opliep.

Sarina Vitta spreekt Geertjan Lassche over zijn documentaire Hemelbestormers. April 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Bij eerdere expedities naar deze berg (2009 en 2011) verongelukten twee Nederlanders.