2Doc:

Between the Devil and the Deep

EO

Een indringende en poëtische film over een bedreigde traditionele vissersgemeenschap in Zuid-Afrika. Filmmaker Heinrich Dahms neemt de kijker mee in spectaculaire onderwaterscènes, het venijnige kat-en-muisspel tussen politie en vissers op open zee en de persoonlijke verhalen uit een gemeenschap die het hoofd boven water probeert te houden.

Hawston is een traditionele, godsdienstige vissersgemeenschap bij de Overbergkust ten oosten van Kaapstad. De gemengde bevolking bestaat uit afstammelingen van de Khoisan, de oorspronkelijke bewoners, en nazaten van Nederlandse kolonisten die een zangerig oud- Hollands spreken. De ruige, pittoreske kust is ook de paaigrond van de perlemoen of abalone, een bedreigde zeeslak. De inwoners van Hawston vinden echter dat zij het onvervreemdbare, eeuwenoude recht hebben om de natuurlijke bronnen te benutten die ‘God hen gaf’.

Vanwege een lange recessie, overbevissing, milieuwetgeving en schaarste aan werk heeft de gemeenschap zich toegelegd op perlemoenstroperij om te overleven. De Zuid-Afrikaanse regering heeft een embargo en shoot-to-kill beleid ingesteld om de perlemoen, die in China als delicatesse en lustopwekker geldt, voor uitsterven te behoeden. Het resultaat is dat in de illegale perlemoenhandel miljoenen dollars omgaan. De zwarte markt wordt gerund door Chinese misdaadsyndicaten, corrupte ambtenaren en lokale bendes die de geliefde zeeslak leveren in ruil voor drugs en wapens. De effecten van het drugsgebruik en geweld verscheuren de gemeenschap van Hawston. Perlemoen staat inmiddels symbool voor de gevaren die de bevolking van buitenaf bedreigen en levens van binnenuit verwoesten. De grote vraag is wie het meest wordt bedreigd: de perlemoen of Hawstons unieke gemeenschap?

In Between the devil and the deep zitten drie persoonlijke verhalen verweven.
Over Sherman, een charismatische avonturier die zijn best doet te voldoen aan de eisen van zijn vrouw en hun dure leventje. Hij houdt van de adrenaline, het vele geld en de achtervolgingen door de politie op open zee.
En Staggie en Ellen die opnieuw een zoontje krijgen, vier jaar nadat hun eerste kind aan wiegendood is overleden. Als gevolg van het tragische verlies is Staggie, een kleine perlemoenstroper en voormalige gangster, verslaafd geraakt aan crystal meth. Ellen zorgt voor hun twee kindje, rouwt over een liefde die is doodgebloed en zoekt uitweg uit de uitzichtloze situatie.
Tim en Genie zoeken naar gerechtigheid. Achttien jaar geleden is hun zoon Steven, ook perlemoenstroper, door de politie is vermoord. Maar in de Zuid-Afrikaanse samenleving gelden gekleurde mensen ook na de afschaffing van de Apartheid als tweederangs burgers.

Regie: Heinrich Dahms

Meer documentaires over visserij

Traditionele visserij in Nederland

Hollandse Nieuwe is al meer dan duizend jaar een fenomeen. Het is niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje.In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie nog op de verdiensten van de haringvisserij. Tegenwoordig is de Nederlandse haringvloot echter drastisch geslonken. Slechts twee schepen, de Wiron 5 en Wiron 6 van rederij Jaczon uit Scheveningen, varen nog onder Nederlandse vlag.

Meer documentaires over boeren en hun strijd tegen overheidsregels

De kleine oorlog van boer Kok

De Kleine Oorlog van boer Kok vertelt het verhaal van een boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouw-bureaucratie. Sinds 1995 volgen de makers deze familie in hun strijd met steeds onverwachte wendingen. Zelfs na de eerste uitzending in 2009 zijn zij niet gestopt. Met deze geactualiseerde versie als gevolg waarin Kok het glas heft op het behaalde resultaat, de winkel gered blijkt en zoon Jos na vijf tropenjaren in Frankrijk zijn weg gevonden lijkt te hebben.

Geboren boeren

Al generaties lang runt de familie van John en Anita Klaver een melkveehouderij in Noord-Holland. Het familiebedrijf wortelt diep in de Hollandse boerentraditie; eigengereid en wars van regelgeving. 'Wij doppen onze eigen boontjes!' Maar boer John komt voor een dilemma te staan: om zelfstandig te blijven, moet de familie aan een woud van die verafschuwde regels voldoen.