2Doc:

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

VPRO

In 'Going Clear: Scientology and the Prison of Belief' portretteert Alex Gibney acht leden van de Scientology-gemeenschap. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Wright.

Extra info bij deze documentaire

In navolging van zijn onderzoek naar de Katholieke kerk met de documentaire Mea Maxima Culpa, richt Alex Gibney nu zijn lens op de Scientology Kerk. Gibney portretteert acht voormalige leden van de Scientology kerk, waaronder scriptschrijver Paul Haggis (Crash). Ze praten over hun vaak schokkende ervaringen, over wat hen aantrok binnen Scientology en waarom ze uiteindelijk de kerk hebben verlaten. Daarnaast toont de film onder meer het ontstaan van de kerk door oprichter L. Ron Hubbard en de enorme populariteit in Hollywood en ver daarbuiten.

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief ging op het Sundance Film Festival 2015 in première en kreeg veel lof van de critici. Kijkers geven deze film gemiddeld een 8,5 op filmsite IMDb. De recensent van de New York Times vond het boek beter. In Groot-Brittannië dreigde uitzending van de documentaire te worden afgeblazen, omdat de smaadwetten van Noord-Ierland nog ouderwets streng zijn, waardoor Scientology kans maakt een eventuele rechtszaak te winnen, meldt de Guardian.

Scientology zelf heeft zich in verschillende reacties zeer kritisch uitgelaten over de film, de makers en de geïnterviewde personen.


Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief: bit.ly/2docnieuwsbrief