Achter de Duinen

Achter de Duinen

MAX

Op 5 mei 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. 'Achter de Duinen' levert een interessante bijdrage aan de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog en laat een hele andere kant van de oorlog zien. Hoe ging men om met de berging van slachtoffers, ook al waren het vijanden?

Achter de Duinen gaat over een begraafplaats op Schiermonnikoog waar aangespoelde lichamen sinds 1923 werden begraven door de plaatselijke hoteleigenaar Sake van der Werff. Hij deed dit tot en met de Tweede Wereldoorlog, mede dankzij de medewerking van de Duitse bezetters. Op de stranden van het eiland werden lichamen van zeelieden en soldaten uit vele landen gevonden en begraven op Vredenhof, een stille plaats achter de duinen.

Achter de Duinen laat zien wat het betekent voor nabestaanden dat hun dierbare vermiste familielid een rustplaats heeft gevonden en dat er mensen zijn, zelfs verre vreemden, die zich om hen bekommeren. Respect voor de medemens, ook al is het de vijand.