2Doc:

Gevaarlijke dromen

VPRO

Hoe kan een droom je leven op zijn kop zetten? Daar komt de Britse regisseur Amy Hardie achter in de 2doc Gevaarlijke Dromen. 'Mijn paard is dood,' weet Hardie als ze 's ochtends wakker wordt. En inderdaad, het beest ligt levenloos in haar voortuin. Akelig, maar stom toeval, stelt de moeder van drie kinderen zichzelf gerust. Maar dan begint de nachtmerrie pas.

Invloed van dromen

Een paar weken later weer zo'n nare droom. Dit keer droomt ze dat ze zal sterven op haar 48e, en dan slaat de paniek toe bij de nuchtere filmmaker. Ze verklaart alles juist zo graag met de wetenschap, en besluit dus langs te gaan bij verschillende toponderzoekers. Die bevestigen haar alleen maar in haar bange vermoedens: de relatie tussen onze dromen en de werkelijkheid is helemaal niet zo vergezocht. En terwijl Hardies gezondheid verder aftakelt en ze het ene na het andere ziekenhuisbezoek afwerkt vraagt ze zich angstig af: 'Haal ik mijn 49ste verjaardag nog wel?

Gevaarlijke dromen is een kijkje in het leven en de geest van regisseur Amy Hardie. De documentaire stelt vragen over de invloed van dromen, maar verbeeldt ook haar psyche met hallucinerende trips en verontrustende muziek. Het hangt van de kijker af in hoeverre deze meegaat met de regisseur. Veel vragen worden aangesneden, die de regisseur en deskundigen proberen te beantwoorden. Of dromen echt een voorspellende kracht hebben is niet zozeer van belang. Wat de documentaire laat zien, is wat er gebeurt als dromen een te grote invloed op iemands leven gaan hebben.

 Regie: Amy Hardie