2Doc:

The Arms Drop

VPRO

Een Deense wapenhandelaar/activist en een MI5 agent uit Engeland waren betrokken bij een drop van tonnen wapens boven West-Bengalen. Wat was hun rol in deze geheime missie?

De voormalige Britse wapenhandelaar en tevens ex-huurling Peter Bleach wordt in India beschuldigd van het uitgooien van vier ton wapens boven West-Bengalen om zo een burgeroorlog te starten. Een agent van de Britse inlichtingendienst heeft voor de rechtbank een belastende verklaring afgelegd, waardoor Bleach schuldig werd bevonden en veroordeeld tot acht jaar cel. Deze MI5 agent heeft volgens Bleach echter de waarheid voor de rechtbank verdraaid.

Hij claimt zelf dat hij wel wapens heeft uitgegooid, maar dat hij dit heeft gedaan als informant van de Britse inlichtingendienst. Doel was om zo het brein achter deze operatie, de Deense activist Niels Holck, te betrappen. Nadat Bleach acht jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast heeft gezeten in een Indiase gevangenis, slaagt hij er eindelijk in om zijn samenwerking met de Britse inlichtingendienst te bewijzen. Als hij vrijkomt, begint hij zijn zoektocht naar de Britse agent die hem er in heeft geluisd.

Regie: Andreas Koefoed