2Doc:

Dinosaur 13

VPRO

In 1990 werd in de Verenigde Staten het grootste skelet van een T-Rex ooit opgegraven. Euforie, maar al gauw kwam de vraag: 'van wie is de dinosaurus?' Iedereen wilde een graantje meepikken.

De eerste dinosauriƫr in Nederland

Het spannende verhaal over T-rex Trix

Met het oog op morgen (NOS)

Meer over 'Dinosaur 13'

Documentaire over de controverse die ontstond nadat in 1990 in South-Dakota het grootste complete skelet van een Tyrannosaurus Rex was opgegraven. Per toeval stuitte een groep fossielenjagers op de gigantische beenderen. Na twee weken hadden zij het skelet blootgelegd en boden zij de landeigenaar een cheque van 5000,- euro aan.Vanaf dat moment barstte er een juridische strijd los over de rechten van de botten.

Zowel de landelijke overheid als de landeigenaar vonden dat zij aanspraak maakten op de botten. Bovendien werd het stuk land waar het geraamte gevonden is ook opgeëist door de Cheyenne River Sioux. Uiteindelijk werd het Black Hills Institute van de archeologen die de botten vonden binnengevallen door de FBI. Het skelet werd onder begeleiding van de National Guard vervolgens in zijn geheel meegenomen.

De documentaire belicht de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de paleontologen en laat een bij voorbaat al verloren strijd van enkele particulieren tegenover de federale overheid zien.

Regisseur: Todd Douglas Miller