2Doc:

Cartoonisten - verdedigers van de democratie

VARA

Documentaire over 12 cartoonisten uit de hele wereld, die met hun werk de democratie verdedigen. De film ging in première op het Cannes filmfestival 2014.

Het werk van een cartoonist is essentieel voor een democratie. En zoals gisteren nogmaals is gebleken, is het een gevaarlijk beroep om je mee bezig te houden. De documentaire van Stéphanie Valloatto geeft een ontroerende en soms geestige kijk op het tegendraadse beroep van cartoonist. We zien de 's werelds grootste politieke cartoonisten aan het werk, wat ze voor ons als burgers doen en waarom. We ontmoeten cartoonisten uit West-Afrika, Zuid-Amerika en de Palestiinse gebieden.

In elke politieke brandhaard zijn er getalenteerde mensen, die als meester van de satire de gevestigde orde tegen het licht houden. Maar de waarheid spreken over machtige individuen en instituten levert zeer reële gevaren op en is niet zonder risico. Wat deze mensen motiveert om steeds weer hun stem te laten horen, is het recht op het hebben van een afwijkende mening. Dit recht is in deze tijd een belangrijke discussie geworden.