2Doc:

Hiroshima

VPRO

Zeventig jaar geleden gooiden Amerikanen een atoombom op de Japanse havenstad Hiroshima. De documentaire toont niet eerder vrijgegeven beelden van overheid en leger en archiefbeelden van de Japanse televisie. Het laat het verhaal zien van de aanloop naar de ontploffing en de verwoestende golven ervan vanuit Japans perspectief.

Een enorme vuurbal, duizenden graden heet. Binnen een straal van twee kilometer wordt vrijwel alles verwoest. Mensen verbranden levend. Van sommigen blijft alleen een schaduw achter. Zwarte, radioactieve regen valt uit de lucht. Talloze gevallen van kanker. Een toename in het aantal miskramen. Volgens het Hiroshima Peace Memorial Museum zouden eind 1945 rond de 140.000 doden zijn gevallen als gevolg van de eerste atoomaanval uit de geschiedenis.

Op 6 augustus 2015 herdenkt de wereld het Amerikaanse bombardement op de Japanse havenstad, dat de Tweede Wereldoorlog korter had moeten maken. Of dit gelukt is, en of dit de werkelijke motivatie achter het bombardement was, is omstreden. Feit is wel dat het niet bij die ene aanval bleef: drie dagen later volgde nog een atoombom op een Japanse havenstad, ditmaal Nagasaki. Kort daarna gaf Japan zich over.

Regie: Lucy van Beek